< vissza az életrajzokhoz
 
A transzformátor
 
Szabadalmai
 
 
 
 
 
 


Kapcsolódó oldalak


impresszum | sitemap

copyright © patent webteam 2006
designed by: S.J4NI

   
 

BLÁTHY OTTÓ TITUSZ
(1860 - 1939)

Tatán született, iskoláit is itt, illetve Bécsben végezte. 1882-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet a Bécsi Mûegyetemen.

1883-ban lépett a Ganz-gyár kötelékébe, mint gépszerkesztõ. Munkássága egész életére a gyárhoz kötötte. Kiemelkedõ képességû ember volt. Gyorsan átlátta a problémákat, rendkívüli emlékezõtehetség jellemezte.

Elsõként ismerte fel a mágneses Ohm-törvény gyakorlati alkalmazásának lehetõségét. Legjelentõsebb találmánya az 1885-ben Zipernowskyval és Dérivel közösen megalkotott transzformátor. A transzformátorokat Bláthy javaslatára zárt vasmaggal készítették. Közös munkájuk a korabeli elektronika egyik legfontosabb találmányát eredményezte. Száznál is több szabadalma fõleg a villamos gépek területére vonatkozott.

1887-tõl a váltakozó áramú generátorok párhuzamos kapcsolásával kísérletezett, amelyet rá egy évre egy olaszországi erõmûben valósítottak meg. Világszenzációt jelentett, hogy elsõként kapcsolt össze hõerõmûvet vízierõmûvel.

1889-ben megszerkesztette a róla elnevezett fogyasztásmérõt. Több hasonló szerkezet is ismert volt, de csupán Bláthyé vált be a gyakorlatban. 1912-ben tökéletesítette, így mérése pontosabb lett. A ma használatos fogyasztásmérõk is az általa feltalált készülék elvén mûködnek.

1927-tõl a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Budapesti és Bécsi Mûegyetem tiszteletbeli doktora volt, számos kitüntetésben részesült.

 

forrás: www.sasovits.hu


lap tetejére