Találmányok
 
Transzformátor
Bánki-Csonka-féle porlasztó
Bánki-turbina
Gázturbina
Hengerszék
Jendrassik-féle motor
A Kandó-mozdony
 
 
 
 


Kapcsolódó oldalak


impresszum | sitemap

copyright © patent webteam 2006
designed by: S.J4NI

 

Jendrassik adagoló:

Az adagoló szivattyúnak működési szempontból fontos részei:
-a henger
-az üreges dugattyú rugóval
-a bütykös vezértengely /sántatengely
-kétkarú emelő
-a nyomórugó
-az ékes támasztórúd

Működése:
a motorral hajtott bütykös tengely a kétkarú emelővel és dugattyúrugóval mozgásba hozza a dugattyút. A dugattyú a támasztórúd állásától függő löketnek megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot szív és ezt a kétkarúemelő kikapcsolódása után rugóerővel a nyomócsőbe és porlasztóba nyomja. A támasztó rúd hosszának változtatásával változik a dugattyú lökete és evvel a szivattyú szállítóteljesítménye is.

 
 

Jendrassik porlasztó:

A Ganz-Jendrassik féle porlasztó egyike a nyitott rendszerű porlasztóknak. A porlasztó azért nyitott, mert a porlasztófurat és a tüzelőanyagadagoló szivattyú közt nincs rugóerővel terhelt, úgynevezett zárótű. Ez ugyanis arra való, hogy lezárja a porlasztó nyilását és ne engedje meg a keverékképzést rontó utáncsepegést. Ezt a feladatot - bár nem tökéletesen - a Jendrassik-féle porlasztó visszacsapószeleppel oldja meg.A porlasztó akkor kezd működni, amikor a vezérelt adagolószivattyú olajat nyom a nyomócsőbe. Ekkor a nyomás hatására a visszacsapószelep átereszt és a porlasztó kis furatán a porlasztott tüzelőanyag áramlik a Jendrassik-féle előkamrába, megkezdődik az égés és ezt követőleg az égés átterjed a fő égéstérre. Az adagolás megszünése után lezár a visszacsapószelep és a porlasztás megszűnik. Ez azonban csak feltevés, mert a nyomócső rugalmas alakváltozása miatt a visszacsapó szelep csak késéssel zár.

 
 

Jendrassik előkamra:

Az előkamra arra szolgál, hogy az ide befecskendezett tüzelőanyag a legmelegebb helyre kerüljön és egyben az itt létrejövő robbanás fújja be a fő égéstérbe a befecskendezett tüzelőanyagot. Az előkamra térfogata kb. 40%-a a kompressziótérnek és egy, vagy több csatorna köti össze a fő égéstérrel.

 

 
forrás: Műszaki könyvkiadó-Géptan I. 1971.

lap tetejére